10/9/13

HOMENOTS.- HOMENATGE A JOSEP GRAU I COLELL

Des de les Valls d'Andorra, ens fan arribar les imatges de l'Homenatge, que els seus companys de seminari, dedicaren a Josep GRAU i COLELL, traspassat tres anys abans. Encara que la calitat del visionat és manifestament millorable, Sopesdesapos hi ha esmerçat unes quantes hores en la seva edició . Actualment, crec que és un document a preservar per la seva càrrega emotiva del que s'hi diu, i per l'absència física definitiva d'alguns dels presents: mn. Barbal, mm. Cirera, ex-mn. Fortuny, Joan Ciris i en Josep Lluís. És d'agrair, doncs, la seva tramesa. Gràcies.

Com diu, mn. Cirera, el que defineix a Josep GRAU, és la seva fidelitat a la LLENGUA, la seva fidelitat a la TERRA i la seva FE CRISTIANA.

Va néixer a Fígols d’Organyà (Alt Urgell) el 5 de gener del 1.937. Ingressà al Seminari de La Seu d’Urgell el 1.947. Va marxar del Seminari el 12 octubre del 1.956 amb 21 companys més.-Convulsions mn QUER-  Acabà la carrera sacerdotal a Suïssa. A en Grau sembla que el va protegir l’ombra del cardenal Vidal i Barraquer, puix a alguns altres no els varen admetre en seminaris de França. Estudià psicologia a Zurich i ciència de la literatura a la universitat de Constança, on hi va donar classes de català i castellà. Fundà centres catalans en varis llocs de Suïssa. Va publicar varis llibres de poesia: “Joc d’arrels i d’estels”; una “Antologia de sacerdots poetes”.  Va participar en obres col·lectives. Va publicar “Invitació a la poesia de Salvador Espriu”, estudi sobre la poesia d’Espriu, “Escriptors lleidatans contemporanis”, al 1.979. Va fer col·laboracions a Serra d’Or, Lo Banyut, Plançó, Recull, Avui, Poble Andorrà. Obtingué varis premis literaris: en els Jocs Florals Pompeu Fabra, els anys 1.975-76-77 i en Recull al 1.972-77-86.

Quan es va sentir ferit de mort, va tornar a Catalunya on va morir el 24 de febrer del 1.995, als 58 anys.

Escriptor i poeta, difusor de la llengua i la cultura catalana a l’estranger. Utilitzà el pseudònim de “Ermità dels Alps”. És difícil definir, resumint, un home amb tanta activitat.




oOo


DIARI AVUI.
OPINIÓ.
24 de feberer de  1998

A Josep GRAU I COLELL

Si vols lleguir aquest escrit, clica aquí





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada