1/6/14

"VINCULUM", REVISTA AMANUENSE DELS PRIMARIS DE 1946


En els concorreguts dinars "DEL PENÚLTIM  DIJOUS DE CADA MES", que un grup de companys tenim per sana costum  acudir, a més d'endrapar, s'hi fan intercanvis d'interessants comentaris i , a vegades, de "MATERIAL", com ha estat en aquest darrer àpat, gràcies a la col.lobarió d'en Josep VIDAL.





Aquest, no és un material qualsevolSón objectes molt cobejats, no sols per la seva autentificada antiguitat, sinó per ser uns documents exclusius, que ens atansen a un temps, una gent i una casa. I, per a més inri, la seva cuidada  manufactura,  feta amb ploma, plomilla, tinta i tinter, incrementa considerablement el seu valor.
 Material antic, exclusiu i valuós.
Avui, doncs, ha arribat a les meves mans un d'aquests objectes tant preuats: tot un dossier de més d'un quilo de pes, que conté, foradats i atrapats en una molla, un grapat de números de la revista VINCULUM.
Segons dedueixo i m'han comentat, aquesta "revista" fou una publicació dels primaris de 1946, que l'engendraren al cinquè curs d'humanitats, any 1951 i convisqué amb ells uns quants anys més.
Firmen les seves  habituals col.laboracions els joves següents: Fuertes, Martín, Mestres, Cabanas, Altadill, Solé ,Soley, Miró, Brescó, Tramosa, Pere Lluís, Vidal, Sorribes,..... Compte amb alguns dels noms !!
Uns magnífics i acurats dibuixos, a la portada de cada número, donen pas a tot un seguit d'articles de prosa florida i temàtica diversa: editorial, reflexions espirituals, filosofia, crònica, noticiari, humor...
La caducitat dels temes i  la seva escriptura manual  ha estat  una dificultat per a la seva lectura. Davant d'aquest obstacle, he volat ràpid a gaudir de les vinyetes, orles, floritures i, molt especialment, dels dibuixos tant ben traçats, en  la seva plana dels acudits (Humor).

Tenim referències, escrites  i verbals, de l'existència d'altres publicacions que encara no hem pogut localitzar.
La més anomenada i emblemàtica  : revista BOY. Probablement, com el seu propi nom indica, "se'n va anar..., i tornarà?".



UN PETIT TAST




FULLEJA LES PAG.D'HUMOR    
MIRA ALGUNES PORTADES
ELS MÉS AGOSARATS
EN PODEU LLEGIR
 UN NÚMERO.

Que Déu us ho pagui

                                                                                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada